Skip to Content
Project Journey.

FIGR.008 | That Old Chestnut

Comforting Haven

Located amongst the hubbub of delivery trucks, bicycles and a never ending procession of vehicle traffic; this project sits within a minute 160m2 site in Cremorne. Our client loved the sheer richness and vibrance of the area so much that they set out to make this place a long term place of residence. The design brief seeks to maximise comfort, solar passive design and access to natural light. Collaboration with the neighbour resulted in increased view to the sky despite a future planned 10 storey development nearby and mutual visual privacy for both properties and was achieved without the need for physical privacy screens. Much like Cremorne itself the concrete, timber and galvanised steel materiality of the house is imagined as unapologetically gritty and robust. Functions and spaces straddle the perimeter of the backyard to create a continuous interface and connection with the garden and landscaped pergola.

TYPE
Residential Private, Additions and Alternations

PROGRAMMATIC BRIEF
Bedroom 1 + 2, Bathroom + Laundry, Living Area, Kitchen, Dining, Study, Courtyard, Store/Shed.

LOCATION
Cremorne, Victoria 3121, Australia

STATUS
Complete

DESIGN AND DOCUMENTATION
12 Months

AREA
160 m2

COUNCIL
City of Yarra

COUNTRY
Wurundjeri

As cities incrementally and inevitably densify, everyone looks to occupy the tiny nooks and crannies for a place one can call home.

Taking complex site conditions in its stride, this compact worker's cottage addition channels the suburb's industrial character while crafting a surprisingly secluded urban sanctuary.

Credits.

PROJECT TEAM
Adi Atic, Michael Artemenko

BUILDER
Nevcon Pty Ltd

ENGINEER
DSL Consulting Pty Ltd

LANDSCAPE DESIGNER

PHOTOGRAPHY
Tom Blachford

STYLING
FIGR

AWARDS
2023 AIA Victorian Architecture Awards, Colorbond® Award for Steel Architecture, Commendation,

2023 Houses Awards 2023, Shortisted

Project outcomes.

A process of discovery.

As our cities incrementally and inevitably densify, we look to occupy the tiny nooks and crannies for a place we can call home. Located amongst the hubbub of delivery trucks, bicycles and a never ending procession of vehicle traffic; this project sits within a minute 160m2 site, backing on to a key commercial precinct within Cremorne in Melbourne.

Despite the site’s context, our client loved the sheer richness and vibrance of the area so much that they set out to make this place a long term place of residence.

Maximizing comfort, light, and privacy in a vibrant, gritty urban oasis.

Ideation.

The design brief seeks to maximise comfort, solar passive design and access to natural light – made all the more challenging due to an impending twelve storey development to be constructed nearby. To resolve this, the volumes of the proposed additions was planned out in collaboration with the adjoining neighbour who at the time was granted a planning permit for a two storey extension to the north of the subject site. By working together, views to the sky were in effect doubled and mutual visual privacy for both properties was achieved without the need for physical privacy screens.

The layout is an intentional departure from the typical open plan plug-in to the back of an older house. Instead, functions and spaces straddle the perimeter of the backyard so as to create a continuous interface and connection with the garden and landscaped pergola. Complete with worm composting and a rain garden, the compact but hard working backyard is irrigated with a 2500 litre rainwater harvesting tank, provided in addition to solar boosted hot water and above and beyond code requirements.

 

Craft.

Much like Cremorne itself the concrete, timber and galvanised steel materiality of the house is imagined as unapologetically gritty and robust. The latter of which, a natural and necessary reference to the immediate historical context of workers cottage roofscapes, seen in the local area.

Inside, the walls are lined with Australian spotted gum veneer panels finished with water based non-solvent sealers and prefinished cement sheet. Plasterboard is used sparingly and only where necessary such as the tall ‘eggshell’ skylight internal volume, intended to diffuse and amplify incoming daylight.

"unapologetically gritty and robust."

Credits.

PROJECT TEAM
Adi Atic, Michael Artemenko

BUILDER
Nevcon Pty Ltd

ENGINEER
DSL Consulting Pty Ltd

PHOTOGRAPHY
Tom Blachford

STYLING
FIGR

AWARDS
2023 AIA Victorian Architecture Awards, Colorbond® Award for Steel Architecture, Commendation,

2023 Houses Awards 2023, Shortlisted

2023 Dezeen Awards, Longlisted

Loader